Koje su kožne promene za dermoskopsko praćenje?

Uvek treba naglasiti da je uklanjanje kožnih promena bezbednije od bilo kog praćenja. Ukoliko postoji bilo koji atipični dermoskopski znak, prvi savet je uklanjanje, a ukoliko pacijent, iz bilo kog razloga to ne želi, tada se savetuje dermoskopska kontrola.

Prvi uslov za dermoskopsko praćenje je da kožna promena nije sumnjiva na melanom po bilo kom dermoskopskom principu.

Tek ukoliko je ispunjen prvi uslov, na pregledu se savetuje dermoskopsko praćenje, na sledeći način:

  • Jednom godišnje se savetuje dermoskopska kontrola kod svih osoba sa visokim faktorima rizika za melanom.
  • Na 3 do 6 meseci tokom prvih godinu dana, kontrolišu se kožne promene sa bilo kojim od iregularnih znakova, a da na dermoskopiji nisu sumnjive na melanom. Ukoliko u toku godine nema znakova evolucije, savetuje se potom godišnja kontrola. Ako tokom perioda praćenja postoji bilo koji od znakova evolucije, savetuje se preventivno uklanjanje.
  • Na 4 do 6 nedelja se kontrolišu kožne promene nakon povređivanja, curenja, krvarenja ili upale. Naime, u tom periodu treba doći do potpunog vraćanja promene na početno stanje. Ukoliko se u tom periodu izgube pomenuti znaci, savetuje se dermoskopska kontrola za godinu dana. Ukoliko se nakon 4 do 6 sedmica zadržava bilo koji od pomenutih znakova, savetuje se preventivno uklanjanje.
  • Na 3 do 6 meseci se kontrolišu kožne promene sa svrabom, peckanjem ili bolom bilo kog stepena, kada je na dermoskopiji nalaz bio potpuno uredan.