Hiperpigmentacije i melazma

Hiperpigmentacije ili flekice su tamnije prebojena područja kože koja predstavljaju vrstu oštećenja kože koja je nastala izlaganjem UV zračenju.

Sinonimi: pegesunčane flekelantigostaračke fleke

U grupu hiperpigmentacija spada i melazma, karakteristična hiperpigmentacija koja se može javiti pod dejstvom ženskih polnih hormona u toku trudnoće ili korišćenja kontraceptivnih pilula, kao i svih stanja u kojim su polni hormoni povećani.

Hiperpigmentacije od sunca

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/hiperpigmentacija-1.jpg

pre

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/hiperpigmentacija-2.jpg

posle

Ko su kandidati za ovaj tretman?

Sve osobe koje poseduju tamno prebojena područja kože na licu, vratu, dekolteu ili šakama a žele da ih uklone iz estetskih razloga ili prevenetivno.

Preventivno se flekice skidaju iz razloga njihovog potencijala da pređu u druge promene na koži kao što su mladeži, seboroične keratoze pa čak i u nekim slučajevima karcinomi kože.

Kako izgleda tretman?

Lekar laserom tretira samo flekice, ostavljajući okolnu kožu netaknutom. Pigment postepeno iščezava već tokom samog tretmana i u nekim slučajevima naknadni tretmani nisu ni potrebni. Tretman traje oko 15 min.

Koliko tretmana je potrebno za postizanje rezultata?

Kada su u pitanju male flekice na licu 2 tretmana su najčešće dovoljna.

Kod melazme, pogotovo ako ona zauzima veću površinu potrbno je od 2-4 tretmana.

Nega nakon tretmana

Kožu treba održavati čistom i između tretmana je revnosno mazati hidrantnom ili reepitelizujućom kremom.

Naredne 4 nedelje neophodna je zaštita od sunca u vidu kreme sa SPF faktorom većim od 30.

Jako je bitno paziti na izlaganje suncu, jer ako ste jednom dobili hiperpigmentacije one se mogu vratiti ili čak proširiti u toku tretiranja kože laserom uz sunčanje. Stoga je najbitnije poslušati savete oko korišćenja krema sa visokim faktorom i izbegavanja direktnog izlaganja suncu , sve do isteka 4 nedelje nakon poslednjeg tretmana!

Šta očekivati nakon tretmana?

Nakon tretmana koža na tretiranim regijama će biti ružičasta, suva i zategnuta nekoliko dana (kao kad pocrvenite posle sunčanja). Zato je neophodno da kožu održavate vlažnom, da je više puta dnevno mažete hidrantnom kremom.

Takođe, koristite kreme za zaštitu od sunca sa faktorom 30 (naredne 4 nedelje) ili se sklanjajte od sunca u tom periodu. Možete slobodno da koristite šminku da sakrijete crvenilo.

Kod najvećeg broja osoba svi ovi efekti se povuku u 3-5 dana, dok retko mogu da potraju i duže ali u blažem obliku.

Rezultat

Efekti su brzo vidljivi, kod nekih osoba i odmah nakon 2-4 dana. A kompletni rezultati će se obično razvijati tokom nekoliko nedelja, tako da će vam zadovoljstvo vremenom rasti.

Kada sa kože uklonite hiperpigmentacije vi joj ustvari vraćate vitalnost, tj. ona time postaje ponovo zdrava jer hiperpigmentisana koža je oštećena i podložna novim promenama.

Kome se ne preporučuju ovi tretmani?

Osobe sklone ožiljcima, na određenoj terapiji (npr.tretinoin) i sa nekim od kožnih bolesti (dermatitis) nisu pogodne za ovaj tretman. Osobe koje su pocrnele na suncu ili u solarijumu treba da sačekaju da boja iščezne pre nego odu na bilo koji laserski tretman.

Vaš lekar će proceniti vašu kožu da bi utvrdio da li ste kandidat za lasersko uklanjanje hiperpigmentacija.

Najčešća pitanja

Da li je tretman bolan?

Tretman nije bolan, pacijenti osećaj opisuju kao blago peckanje. Da bi se maksimalno olakšala procedura, pacijentu se uvek može staviti anestetska krema.

Da li se mora odsustvovati sa posla?

Nije neophodno, jer ako i postoji crvenilo ono je mestimično pa se lako može zamaskirati šminkom.

Da li postoje rizici?

Kao i kod svake druge procedure i ovde postoje minimalni rizici koji se izrazito retko javljaju.

Mogu nastati hiperpigmentacije ili hipopigmentacije, ali ako se pridržavate gore navedenih mera opreza kada je izlaganje suncu u pitanju, one se apsolutno mogu prevenirati.

Kod osoba koje su predodređene da dobijaju hipertrofične ožiljke moguć je nastanak istih, ali je to izuzetno retko.

Postoji prevencija i ovih minimlanih rizika koja se sprovodi testom kože na laser pre početka tretmana.