Aterom

Aterom je dobroćudna kožna promena koja izgleda kao potkožni čvor.

Sinonimi: Lojna cista

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/aterom-1.jpg
https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/aterom-2.jpg

Kako nastaje?

Nastaje začepljavanjem kanala lojne žlezde , pri čemu dolazi do nakupljanja loja u samoj žlezdi i oko nje.Oko nakupljenog lojnog sadržaja se zatim stvori ovojnica (opna) koja ga ograničava, i sprečava dalje širenje.

Simptomi i znaci

Prvo što se primeti je bezbolni čvor u koži, a najčešće regije su glava, leđa, grudi, genitalije…

On se vrlo često može upaliti. Tada postaje crven, bolan i otečen. Nekada upala može sama da prođe, ali ipak češće prelazi u gnojnu infekciju, koja se tada jedino hiruški može rešiti.

Kako se dijagnostikuje?

Dijagnoza se lako postavlja kliničkim pregledom (okom) i pipanjem samog čvorića da bi se ocenila tvrdoća i veličina promene. Vrlo retko je potrebno uraditi biopsiju.

Kako se uklanja?

Ako ne stvara nikakve tegobe i ne ometa estetski izgled, ne mora se ni tretirati.

Ali kada se inficira, neophodno je hiruški rešavati problem na neki od sledećih načina:

 1. Incizijom
 2. Ekscizijom
 3. Punch tehnikom

Faktori rizika i prevencija

Iako se ateromi javljaju kod oba pola ,češći su kod muškaraca , stoga se smatra da postoji neka povezanost javljanja ateroma sa muškim polnim hormonom (testosteron).Nastanak ateroma se vezuje i za preterano izlaganje suncu i solarijumu, kao i prethodnu minimalnu povredu kože u zahvaćenoj regiji.

Nikakva direktna preventivna mera ne postoji ali se osobama koje imaju sklonost ka nastajanju ateroma savetuje da ne koriste preparate za telo koji sadrže ulje , jer oni zapušavaju lojne kanale pa mogu olakšati nastanak ateroma.

Takođe, kao prevetivna mera bi se smatralo javljanje lekaru u stadijumu kada aterom nije inficiran, da bi se prevenirala infekcija i time olakšao tretman pre svega pacijentu.

Najčešća pitanja

Da li ga moram ukloniti?

Ne, uklanjamo samo one aterome kod kojih dolazi do upale kao i one koji vam stvaraju funkcionalne i estetske probleme.

Da li je moguće ukloniti aterom na poglavini bez "klasične ekscizije"?

Da, tokom zadnjih par godina, razvili smo novu tehniku uklanjanja „kroz rupice od 2 mm“.

Saznajte više

Sinonimi: AteromAtheroma cutisSebaceous cyst

Uočavaju se kao čvor ili izbočia ispod kože, elastičan je na pritisak i pomera se u odnosu na podlogu. Najčešće se lokalizuju na glavi, leđima, grudima, genitalijama ali mogu se javiti i na svim drugim regijama tela, osim na dlanovima i tabanima. Neprijatan miris iz njih potiče od keratina, proteina koji se proizvodi u samoj lojnoj žlezdi. Veoma često ulaze u infekciju, i tada se javlja bol i otok, sa razvojem gnojnog procesa koji na kraju rezultira pojavom apscesa.

Diferencijalna dijagnoza

Dijagnostički se mogu pomešati sa lipomima, fibrolipomima i neurofibromima.

Razlozi nastanka

Lojne ciste nastaju blokadom (začepljenjem) kanala lojne žlezde ili otokom dlačnog folikula koji ometa pražnjenje lojne žlezde kroz poru.

Simptomi i znaci

Uočava se obično kao mali, bezbolni čvorić , koji se može napipati ispod kože. Kada duže traju (nekada i godinama), ti čvorići najčešće dostižu veličinu lešnika, ali mogu biti i veći. Veoma često u njima se razvija gnojna infekcija.

Znaci razvoja gnojne infekcije su:

 • crvenilo,
 • otok,
 • lokalno povećanje temperature kože,
 • curenje smrdljivog, prljavo-sirastog sadržaja ili gnoja
 • bol

Kako se dijagnostikuje?

Najčešće se dijagnoza postavlja na osnovu izgleda same promene (okom) i na osnovu informacija koje se dobijaju pipanjem (palpacijom) promene. Izuzetno retko je potrebno uraditi biopsiju.

Komplikacije

U slučajevima razvoja infekcije dolazi do pojave gnojnih apcesa, a veoma retko, kada se ovaj proces ne tretira, dolazi i do razvoja nekroze.

Tretman

Lojne ciste koje ne prave estetske ili funkcionalne probleme obično ostavljamo bez tretmana.

Ako narušavaju estetski izgled a pogotovo ako se inficiraju treba ih tretirati na jedan od sledećih načina:

 • Incizija i drenaža. U slučajevima infekcije vrši se zasecanje kože radi pražnjenja gnojnog sadržaja a time i smirenja upale. Po smirivanju procesa savetuje se radikalna ekscizija, jer postoji velika verovatnoća obnavljanja procesa.
 • Totalna-radikalna ekscizija. Ova hirurška procedura se preporučuje kao trajno rešenje, ali samo u slučajevima gde nema infekcije. Radikalna ekscizija podrazumeva uklanjanje same lojne ciste kao i okolnog tkiva, što samo po sebi dovodi do stvaranja defekta kože većeg prečnika od same lojne ciste i naravno potom iziskuje i šivenje (suturu) takvih rana. Uklanjanje konaca kojim je rana zatvorena vrši se 7 do 14 dana potom.
 • Minimalna ekscizija. Ovo je tehnika gde se načini mala incizija prosečno 5 mm prečnika, i kroz nju se uklanja deo po deo ciste. Rana zarasta bez ušivanja a ožiljak je minimalan.
 • Uklanjanje kroz ubod. Ovo je specijalna tehnika namenjena pre svega za lojne ciste na glavi.

Faktori rizika

Lojne ciste se najčešće javljaju:

 • nakon puberteta, veoma se retko mogu javiti u periodu pre puberteta
 • kod muškaraca, u svim regijama sem na glavi (na glavi češće kod žena)
 • kod osoba koje su tokom puberteta imale akne
 • nakon ekstenzivnog sunčanja ili upotrebe solarijuma
 • nakon povreda na koži, najčešće se radi o mikro povredama, praćenim krasticama

Prevencija

Nastanak lojnih cista nije moguće sprečiti. Međutim, kod osoba kod kojih je već bilo njihovog pojavljivanja, savetuje se koriščenje proizvoda za kožu bez ulja, koja smanjuju rizik od blokade i začepljenja lojnih žlezda ( sprečava se nastanak milija, odnosno crnih i belih čepova), a time smanjuje i šansu za nastanak lojnih cista.