Anatomija kože

Koža je najveći organ na telu. Ona ima mnogobrojne funkcije, a za obavljanje svih bitno je da je očuvan njen integritet i da je zdrava.

Funkcije kože

  1. Zaštitna uloga – štiti telo od mehaničkih , fizičkih i hemijskih draži
  2. Termoregulatorna funkcija – održava termoregulaciju, čuva i odaje toplotu tela
  3. Učestvuje u stvaranju vitamin D – koji je bitan za očuvanje kostiju
  4. Predstavlja prirodnu barijeru – zadržava materije neophodne organizmu a sprečava ulazak stranih materija
  5. Ona je imuni organ – učestvuje u imunitetu

Građa kože

Koža se sastoji iz 3 osnovna sloja.

  1. Epiderm – površni sloj
  2. Derm – srednji sloj
  3. Hipoderm – potkožni sloj

Epiderm

Epiderm je najpovršniji sloj kože (onaj koji vidimo) , on ima osnovnu zaštitnu ulogu jer predstavlja barijeru. Između njega i derma se nalazi membrana (bazalna) koja predstavlja pravu granicu između organizma i spoljašnje sredine.

Derm

Derm je srednji sloj kože u kome se nalaze svi bitni elementi, žlezde – lojne i znojne, koren dlake, kolagena i elastična vlakna, a kroz njega prolaze krvni sudovi i nervi koji vaskularizuju i inervišu kožu.

Hipoderm

Hipoderm je poslednji sloj kože, koji se uglavnom sastoji od masnog tkiva, različite je debljine u zavisnosti od regije tela. On predstavlja ‘izolacionu’ zonu , da se preko kože ne bi bespotrebno gubila toplota.

Koža je organ koji je najizloženiji spoljašnjoj sredini i njenim lošim uticajima: Sunce, solarijum, zagađivači iz vazduha. A sem toga na njega utiče i unutrašnjost vašeg tela: stres, bolesti, iscrpljenost, nenaspavanost i loše navike. Ona je uvek odraz stanja vašeg organizma.

Bitno je naglasiti da je koži neophodna voda , i da je hidriranost kože značajna za sve njene funkcije i izgled. Dehidrirana koža je suva na dodir , neelastična, a metabolizam joj je usporen.

Osnovni tipovi kože

Normalna koža

Koža koja izgleda glatko, zategnuto i zdravo; koja nije ni masna, ni suva; koža koja ima male, jedva vidljive pore.

Masna koža

Koža koja odsijava ; vrlo često su prisutne i proširene pore; textura može ići od rapave do glatke; na njoj se često mogu videti mitiseri.

Suva koža

Koža koja koja se peruta, ima sitne pore ; može imati sitne mitisere; daje osećaj zategnutosti , ali kao da je samo površan sloj zategnut, ne cela debljina kože, ponekad svrbi.

Kombinovana koža

Ona koja je mestimično suva, mestimično normalna a u nekim regijama i masna; čelo i regija oko vilice ili brada su obično masni; Obrazi su obično suvi.

Osetljiva koža

Tanka, nežna koža; kroz nju se često provide prošireni (ispucali) kapilari; brzo reaguje na promenu toplote (toplo, hladno); podložna je alergijskim reakcijama; lako pocrveni i izgori na suncu.