Strije

Nakon čestog menjanja kilaže , kao i nakon trudnoće većina osoba na sebi primeti neželjeni efekat na koži u vidu strija. Strije su ožiljci nastali zbog gubljenja elastičnosti u površnim slojevima kože u sadejstvu sa silama rastezanja.

Strije možete sprečiti ako redovno mažete kreme i losione u periodu kada dolazi do rastezanja kože, ali kada već nastanu, te kreme neće biti ni od kakve pomoći. Tada se možete sa njima pomiriti ili pokušati da smanjite njihovu vidljivost.

Laserski tretmani vam u borbi protiv strija mogu biti od pomoći.

Hiperpigmentacije od sunca

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/strije-1.jpg

pre

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/strije-2.jpg

posle

Šta se sve preporučuje kao tretman za ovu problematiku?

Morate biti svesni da se strije ne mogu ukloniti nijednim tretmanom koji nije direktno hirurško uklanjanje.

Postoje različiti tretmani za smanjenje vidljivosti strija.

Kozmetska sredstva

To su razne kreme i losioni kao najjednostavniji tretmani. Ali njima najčešće možete dobiti samo glatkiju i zategnutiju kožu. Oni se više preporučuju u prevenciji nastanka strija i tu su se pokazali kao sjajni!

Dermatološki tretmani

Zatim postoje malo agresivniji dermatološki tretmani poput hemijskog pilinga i mikrodermabrazije. Oba podrazumevaju uklanjanje površinskog sloja kože i aktivaciju kože na proces zarastanja čime se dobija zategnutija i bleđa koža na datom mestu.

Laserski tretmani

U skorije vreme i laseri su se probili u ovu grupu indikovanih tretmana za one koji žele da prikriju strije. Laser kao što je Exello 2 ima prave mogućnosti u pomoći pri rešavanju ovog svakodnevnog problema.

Frakcionim dejstvom on direktno pogađa striju a okolnu kožu ostavlja netaknutom, ubrzava rast kolagena koji zatim ispunjava udubljenja ispod strije i tim ispravlja nabore koji nastaju. Koža postaje time glatkija i pod rukom se više ne osećaju nabori. Ablativnim dejstvom dolazi do uklanjanja površinskog sloja kože i time se koža obnavlja, postaje mekša, elastičnija i pigmentacija se izjednačava.

To znači da okolno tkivo i beličasta strija postaju približno iste boje, pa samim tim gubljenjem kontresta između boja, vidljivost se znatno umanjuje.

Ko su kandidati?

Svi oni koji imaju strije na svom telu kojih žele da se reše a nemaju nijednu od kontraindikacija za laserski tretman.

Kako izgleda tretman?

Laserom se direktno tretira područje sa strijama. Osećaj koji sledi je po tipu blagog toplog peckanja koje je veoma lako izdrživo. Nakon tretmana se mogu držati hladne obloge na tretiranom području oko 10-15 min radi smanjivanja neželjenih efekata na minimum (crvenilo,otok,toplota). Tretman traje od 15 do 30 min u zavisnosti od veličine regije.

Koliko tretmana je potrebno za postizanje rezultata?

Neophodna su od 2 do 4 tretmana za postizanje najboljih rezultata.

Tretmani se ponavljaju na 4-6 nedelja.

Nega nakon tretmana

Nakon laserskog postupak uklanjanja strija, savetuje se da se tretirana oblast održava čistom. Možete koristiti posle ovog tretmana i neke kreme koje se preporučuju za strije i time još poboljšati efekte.

Vrlo je bitno održavati tretirano mesto vlažnim (kremama), time se poboljšavaju efeti tretmana jer je voda neophodna svim ćelijama a pogotovo onim u preocesu zarastanja.

Šta očekivati nakon tretmana?

Nakon tretmana koža na tretiranim regijama će biti ružičasta, suva i zategnuta nekoliko dana (kao kad pocrvenite posle sunčanja). Zato je neophodno da kožu održavate vlažnom, da je više puta dnevno mažete hidrantnom kremom.

Takođe, koristite kreme za zaštitu od sunca sa faktorom 30 (naredne 4 nedelje) ili se sklanjajte od sunca u tom periodu. Kod najvećeg broja osoba svi ovi efekti se povuku u 3-5 dana , dok retko mogu da potraju i duže ali u blažem obliku.

Rezultat

Možete očekivati da se vidljivost strija značajno smanji. Sem toga osetićete i poboljšanje pod rukom, jer će se izravnati i useci koji prate striju a koža će postati meka na dodir.

Proces regeneracije Vaše koža može početi već četiri dana posle tretmana. Brzina regeneracije zavisi od vrste lasera koji se koristi, individualne osobine kože i koliko dobro pratite uputstva lekara.

Prve rezultate ćete najčešće videti već krajem prve nedelje, a oni će postajati sve bolji i bolji.

Kome se ne preporučuju ovi tretmani?

Osobe sklone ožiljcima , na određenoj terapiji (npr.tretinoin) i sa nekim od kožnih bolesti (dermatitis, psorijaza..) nisu pogodne za ovaj tretman. Osobe koje su pocrnele na suncu ili u solarijumu treba da sačekaju da boja iščezne pre nego odu na bilo koji laserski tretman.

Vaš lekar će proceniti vašu kožu da bi utvrdio da li ste kandidat za lasersko uklanjanje strija.

Najčešća pitanja

Da li je tretman bolan?

Tretman nije bolan, pacijenti osećaj opisuju kao blago peckanje. Da bi se maksimalno olakšala procedura, pacijentu se uvek može staviti anestetska krema.

Da li postoje rizici?

Kao i kod svake druge procedure i ovde postoje minimalni rizici koji se izrazito retko javljaju.

Mogu nastati hiperpigmentacije ili hipopigmentacije, ali ako se pridržavate gore navedenih mera opreza kada je izlaganje suncu u pitanju, one se apsolutno mogu prevenirati. Kod osoba koje su predodređene da dobijaju hipertrofične ožiljke moguć je nastanak istih , ali je to izuzetno retko.

Postoji prevencija i ovih minimlanih rizika koja se sprovodi testom kože na laser pre početka tretmana.