Redukcija bora

Fileri su posebna vrsta preparata kojima se popunjavaju i koriguju postojeće bore na licu. Hijaluronska kiselina je u poslednje vreme najtraženija vrsta filera zbog toga što je ona najprirodnija supstanca koja se može koristiti u ove svrhe.

Sinonimi: Hijaluronska kiselina

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/redukcija-bora-1.jpg

pre

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/redukcija-bora-2.jpg

posle

Ko je kandidat?

Sve osobe koje smatraju da su bore na njihovom licu jake i izražene, i da im narušavaju izgled.

Šta treba znati pre odluke o tretmanu?

Pre odluke o primeni filera u svrhe izravnanja bora, treba se konsultovati sa lekarom o dubini vaših bora i mogućnosti njihovog otklanjanja na ovaj ili neki drugi način.

U svrhu redukcije bora može se koristiti i botox, laser, fat grafting, mini facelift, pa se zato treba edukovati o mogućnostima svake od ovih procedura.

Kako izgleda procedura?

Fileri: Izabrani preparat se putem igle i šprica ubrizgava u boru. Nakon aplikovanja preparata doktor vrši masažu te regije da bi se sprečilo nakupljanje preparata i stvaranje grudvica.

Vrsta anestezije

Najčešće primenjujemo anestetsku kremu (Emla) za otklanjanje bola.

Postoperativni tok

Nakon ove intervencije uvek je prisutan otok, a ponekad i blage modrice. Oni brzo prolaze, u roku od 4-7 dana a već od 3. dana se mogu lako zamaskirati šminkom.

Nakon intrevencije potrebno je držati hladne obloge u trajanju od 15ak min , kod kuće se takođe povremeno mogu aplikovati hladne obloge u trajanju od po 10 min.

Nega i tretman nakon intervencije

Nakon ove intervencije nema posebnih zahteva za negu i tretman.

Moguće postoperativne komplikacije

Izrazito su retke. Moguć je nastanak hematoma , infekcija kože, formiranje potkožnih grudvica.

Rezultat

U zavisnosti od vrste filera vreme trajanja je različito , postoje fileri koji traju od 9 meseci pa do godinu i po dana.

Hijaluronska kiselina (HA) je supstanca koja čini većinu privremenih filera. Njena pozitivna strana je ta što se ona i prirodno nalazi u koži i time ne predstavlja stranu supstancu. Aplikovana hijaluronska kiselina posle nekog perioda počinje postepeno da se razgrađuje putem prirodnog metabolizma, tako da je zato njeno trajanje po ubrizgavanju u bore ograničeno na 9-15 meseci.

Trajni fileri su oni koji traju po više godine. Oni se polako povlače iz upotrebe jer su na većini tržišta zamenjeni hijaluronskom kiselinom.

Najčešća pitanja

Koliko traje intervencija?

Sama procedura traje 15-30 min.

Koliko dana se odsustvuje od posla?

Nije neophodno odsustvo sa posla, ali uvek ćete u prva 3 dana imati izražen otok. Tako da je najpametnije planirati intervenciju krajem nedelje , i za vikend ostati kod kuće.

Koji je najbolji period godine za ovu intervenciju?

Potpuno je nebitno, može se raditi u svako doba godine.

Da li boli nakon intervencije?

Ne.

Da li je bezbedno puniti bore Hijaluronskom kiselinom?

Da, zato što je to potpuno prirodna supstanca i zato što su alergijske reakcije na nju izrazito retke.