Šta je Botox?

Bakterija (Clostridium botulinum) proizvodi supstancu koju nazivamo botulinski toksin. Ako se taj toxin nađe u hrani, on izaziva trovanje koje zovemo botulizam. Isti taj toxin kada se farmakološki preradi, dobije se prečišćeni protein koji se kao takav može koristiti u medicinske svrhe u neurologiji i estetici.

Kako funkcioniše botox?

Botox kada se aplikuje blokira hemijski transport u mišiću i time onemogućava pokretanje tog mišića u periodu trajanja efekata. To u suštini znači da mišić u tom periodu ne može da se kontrahuje i da ga nije moguće koristiti za pravljenje grimasa ili dodatnih bora.

U koje svrhe se koristi?

Botox se u estetskom smislu koristi kao terapija za bore. Njime se ispravljaju bore na čelu , izmedju i oko očiju. Nakon aplikacije botoxa dobija se efekat podmlađivanja lica i odmornijeg izgleda.

Kako izgleda tretman?

U predelu određenih tačaka na licu se aplikuje (malom iglom) neophodna doza rastvora. Uvek je to 3 do 4 tačke u određenoj regiji da bi se ceo mišić inaktivirao.

Moguće propratne reakcije nakon tretmana

Moguće je da se na mestima uboda jave modrice koje prolaze u roku od 7 dana. Nekada se javi mučnina ili glavobolja nakon tretmana, samo u toku prvih 24h se može smatrati posledicom ovog tretmana.

U nekim situacijama je moguće da dođe do spuštanja obrve ili pada kapka, ovo je prolazan simptom koji traje do 3 meseca.

Kada nije preporučljivo aplikovati botox?

Kada je osoba imala alergijsku reakciju na sastojke ovog ili sličnog preparata. Takođe u periodu trudnoće i dojenja.

Rezultat

Ako se botox aplikuje direktno u mišić efekti se prikazuju nakon 48h, a potpuno se razvijaju do 7. dana.

Ako se botox aplikuje pod kožu na dejstvo se čeka duže, od 7 do 14 dana.

Efekti najčešće traju oko 6 meseci, i nakon tog perioda se tretman može ponavljati.

Najčešća pitanja

Da li boli?

Sama aplikacija botoxa boli, toliko koliko se oseti ubod male igle. Sem toga se nekada može osetiti pečenje u tretiranoj regiji.

Za šta se još može koristiti?

Koristi se za tretiranje pojačanog znojenja (ispod pazuha, na dlanovima). Neurolozi ga koriste kod miastenije gravis i spasticiteta mišića.

Da li mogu stalno da se ponavljaju tretmani po isteku efekata prethodnih?

Da, ali možda posle odrđenog vremena trebate razmisliti o nekoj drugoj vrsti intervencije koja daje trajne efekte.

Da li postoje ograničenja za ovu terapiju vezana za starost pacijenta?

On se primenjuje kod osoba starosti od 18 do 65 godina, mada naravno na lekaru je da odluču da li pristaje da ga primenjuje kod osoba mlađih od 25 godina.