Konture lica

Vrlo često se gledamo u ogledalu i sanjamo bolje izražene jagodice (obraze), bradu ili drugačiji oblik nosa. Ti snovi se u današnje vreme mogu rešitii nečim jednostavnijim od stavljanja implanta na ta mesta, a to su fileri.

Sinonimi: Hijaluronska kiselina

Fileri su posebna vrsta preparata koja se može koristi za menjanje kontura lica.

Hijaluronska kiselina je u poslednje vreme najtraženija vrsta filera zbog toga što je ona najprirodnija supstanca koja se može koristiti u ove svrhe.

Ko je kandidat?

Sve osobe koje smatraju da bi izraženije jagodice ili brada, ili drugačiji oblik nosa mogli doprineti promeni njihovog izgleda.

Kako izgleda procedura?

Izabrani filer se putem igle i šprica ubrizgava u željenu regiju. Nakon aplikovanja preparata doktor vrši masažu tretirane regije da bi se sprečilo nakupljanje preparata i stvaranje grudvica.

Vrsta anestezije

Najčešće primenjujemo anestetsku kremu (Emla) za otklanjanje bola.

Postoperativni tok

Nakon ove intervencije uvek je prisutan otok, a ponekad i blage modrice. Oni brzo prolaze, u roku od 4-7 dana a već od 3. dana se mogu lako zamaskirati šminkom.

Nakon intrevencije potrebno je držati hladne obloge u trajanju od 15ak min, kod kuće se takođe povremeno mogu aplikovati hladne obloge u trajanju od po 10 min.

Nega i tretman nakon intervencije

Nakon ove intervencije nema posebnih zahteva za negu i tretman.

Moguće postoperativne komplikacije

Izrazito su retke. Moguć je nastanak hematoma, infekcija kože, formiranje potkožnih grudvica.

Rezultat

Hijaluronska kiselina je privremeni filer, efekti tretmana traju oko 2 godine.

Hijaluronska kiselina (HA) je supstanca koja čini većinu privremenih filera. Njena pozitivna strana je ta što se ona i prirodno nalazi u koži i time ne predstavlja stranu supstancu. S obzirom na to da ona potiče iz kože naše telo je postepeno po ubrizgavanju razgrađuje putem prirodnog metabolizma , tako da je zato njeno trajanje po ubrizgavanju ograničeno na 18 do 24 meseci.

Trajni fileri su oni koji traju po više godine. Oni se polako povlače iz upotrebe jer su na većini tržišta zamenjeni hijaluronskom kiselinom.

Najčešća pitanja

Koliko traje intervencija?

Sama procedura traje 15-30 min.

Koliko dana se odsustvuje od posla?

Nije neophodno odsustvo sa posla, ali uvek ćete u prva 3 dana imati izražen otok. Tako da je najpametnije planirati intervenciju krajem nedelje , i za vikend ostati kod kuće.

Koji je najbolji period godine za ovu intervenciju?

Potpuno je nebitno, može se raditi u svako doba godine.

Da li boli nakon intervencije?

Ne.