Prevencija starenja kože

Koža stari prirodno, posle određenog broja godina, ona polako gubi kolagen i elastin koji je čine zategnutom i elastičnom, gubi vodu – čime joj se metabolizam usporava , mimikom mišići razvlače kožu pa ona posle određenog vremena izgubi sposobnost da se vrati u prvobitno stanje.

Ona izgleda staro, kada na njoj postoje bore, kada je opuštena, kada postoji promena u pigmentaciji (fleke) i ipucali kapilari.

Osim prirodnog starenja koje donose godine, mi navikama dosta utičemo na starenje naše kože.

  • Sunce
  • Nega
  • Ishrana
  • Pušenje
  • Stres

Sunce

Jedan od glavnih faktora ubrzanja starenja je sunce (UV zraci). Ono ostavlja na koži trajne hiperpigmentacije (pegice i flekice) i promene na krvnim sudovima (ispucali kapilari). Mrštenjem na suncu, bore rano nastaju i konstantno se produbljuju. Sunce isušuje kožu, na taj način joj usporava metabolizam pa se uobičajena regeneracija kolagena i elastin svodi na minimum.Time koža polako ali sigurno gubi svoje karakteristike jedrosti, zategnutosti, adaptibilnosti.

Nega

Nepravilna nega kože takođe značajno doprinosi starenju kože. Ako je vaša koža normalno, nemasna i ne koristite šminku, vama možda i ne trebaju proizvodi za negu kože. Ali s obzirom na zagađenje u vazduhu (u gradovima) , na korišćenje šminke i na to da je retkost da neko ima savršenu kožu , upotreba nekih od proizvoda za negu kože je neophodna. Ako ne stavljate kremu ispod pudera, ako neredovno uklanjate šminku pre spavanja vaša koža upija tu šminku.Budete li redovno i pravilno održavali svoju kožu , uzimajući u obzir njen tip (normalna, kombinovana, masna, suva, osetljiva) duže ćete uživati u njenoj lepoti.

Povremeno je potrebno uraditi i kozmetske i estetske tretmane, pogotovo nakon leta (sunce) i zime (hladnoća i vetar) , jer tada vaša koža mnogo trpi , i često joj se balans poremeti.

Ishrana

Ishrana je bitna , i na koži se može lako prepoznati kako se hranite. Preterana upotreba slatkog dovodi kod mnogih osoba do pojave bubuljica i akni, takođe i gazirana pića i svi neprirodni proizvodi.

Pušenje

Pušenjem se dobija žućkasta prebojenost kože , ona postaje impregnirana nikotinom i garom koji izlaze iz dima cigarete.

Stres

Stres – psihički i fizički , vam obara imunitet celog tela pa i kože, pa ona postaje podložna uticajima iz spoljašnje sredine. Reaguje crvenilom, alergijama, bubuljicama, promenama boje.

Savet

Da biste ste se dobro štitili od sunca, krenite od određivanja fototipa svoje kože, tako ćete saznati koliko je ona osetljiva i sa kolikim SPF faktorom kremu trebate upotrebljavati. Za kvalitetno održavanje kože, prepoznajte joj tip (suva , normanlna, kombinovana..), i koristite proizvode koji njoj odgovaraju. Potrudite se da svoje loše navike u ishrani i pušenju svedete na minimum. Opuštajte se što više možete i spavajte dovoljno.

Ako već na sebi primećujete znake preuranjenog starenja, pokušajte da uz pomoć lekara ili kozmetičara utičete na umanjenje tih znakova. Postoje različiti tretmani koji vam mogu pomoći u održavanju kože lica i uklanjanju bora , flekica i kapilara.