Bore

Bore licu daju stariji izgled, one nastaju pod dejstvom (prekomerne) mišićne aktivnosti pri mimici kao i pod dejstvom sile gravitacije . Njihovom nastanku doprinosi pre svega promena stanja kože tj. pad elasticiteta i tonusa , kao i nedostatak kolagena i vode.

Bore se mogu uspešno ‘lečiti’ laserom jer pod dejstvom njegovih zraka direktno nastaje novi kolagen koji ispunjava postojeće ulegnuće. Pored toga i koža oko bore postaje mekša, zdravija i poboljšava joj se hidriranost , tako da se dobija sveobuhvatno poboljšanje stanja kože ali i prevencija nastanka novih bora.

Ko su kandidati?

Osobe koje žele da izbrišu bore sa svog lica postupkom čiji su efekti dugotrajni a koje su strpljive da postepeno stiču sve bolje rezultate.

I osobe koje bi se teško odlučile da se prepuste hiruškim metodama i teže manje neprijatnim procedurama za postizanje efekata.

Kako izgleda sam tretman?

Lekar počinje laserski tretman uz konstantnu primenu hladnog vazduha da Vam dodatno olakša tretman i smanji toplotu koju ćete osećati na svom licu. U zavisnosti od dubine bora laser može biti primenjen na istom području i više puta po potrebi. Procedura najčešće traje oko 15 minuta.

Koliko tretmana je potrebno za postizanje rezultata?

Broj ponavljanja tretmana je najčešće 2-5 puta, u zavisnosti od dubine bora koje se tretiraju.

Tretmani se ponavljaju na 4-6 nedelja.

Nega kože nakon tretmana

Kožu treba održavati čistom i između tretmana je revnosno mazati hidrantnom ili reepitelizujućom kremom.

Naredne 4 nedelje neophodna je zaštita od sunca u vidu kreme sa SPF faktorom većim od 30.

Šta očekivati nakon tretmana?

Nakon tretmana koža na tretiranim regijama će biti ružičasta, suva i zategnuta nekoliko dana (kao kad pocrvenite posle sunčanja). Zato je neophodno da kožu održavate vlažnom, da je više puta dnevno mažete hidrantnom kremom.

Takođe, koristite kreme za zaštitu od sunca sa faktorom 30 (naredne 4 nedelje) ili se sklanjajte od sunca u tom periodu. Možete slobodno da koristite šminku da sakrijete crvenilo.

Kod najvećeg broja osoba svi ovi efekti se povuku u 3-5 dana , dok retko mogu da potraju i duže ali u blažem obliku.

Rezultat

Efekti će biti vidljivi posle drugog tretmana i konstantno se poboljšavati sa svakim novim tretmanom.

Po završetku tretiranja je potrebno još neko vreme da se rezultati prikažu u celosti , tj. u narednih par meseci stanje će se svakim danom poboljšavati.

Nakon laserskog tretmana kolagen se regeneriše, koža reepitelizuje i stanje hidriranosti i tonusa kože postaje sve bolje. Ona postaje zategnutija , elastičnija, izjednačene boje i izrazito meka na dodir. Svi ovi efekti su trajni.

Kome se ne preporučuju ovi tretmani?

Osobe sklone ožiljcima, na određenoj terapiji (npr. tretinoin) i sa nekim od kožnih bolesti (dermatitis, psorijaza..) nisu pogodne za ovaj tretman. Osobe koje su pocrnele na suncu ili u solarijumu treba da sačekaju da boja iščezne pre nego dođu na ovakav tretman.

Vaš lekar će proceniti vašu kožu da bi utvrdio da li ste kandidat za lasersko uklanjanje bora.

Najčešća pitanja

Da li je tretman bolan?

Tretman nije bolan, pacijenti osećaj opisuju kao blago peckanje. Da bi se maksimalno olakšala procedura, pacijentu se uvek može staviti anestetska krema.

Da li se mora odsustvovati sa posla?

Nije neophodno , jer ako i postoji crvenilo ili otoci ono je mestimično pa se lako može zamaskirati šminkom.

Da li postoje rizici?

Kao i kod svake druge procedure i ovde postoje minimalni rizici koji se izrazito retko javljaju.

Mogu nastati hiperpigmentacije ili hipopigmentacije, ali ako se pridržavate gore navedenih mera opreza kada je izlaganje suncu u pitanju, one se apsolutno mogu prevenirati.

Kod osoba koje su predodređene da dobijaju hipertrofične ožiljke moguć je nastanak istih, ali je to izuzetno retko.