Ožiljci

Laserom se mogu tretirati ožiljci u cilju prevencije njihovog širenja i zadebljanja (sveži), ali i u cilju smanjivanja njihove uočljivosti (stari).

Ožiljci od akni

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/oziljci-1.jpg

pre

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/oziljci-2.jpg

posle

Šta uzrokuje ožiljak?

Ožiljak nastaje kada proces zarastanja rane prekine neki od faktora koji doprinese pogrešnom remodeliranje kože čiji je kontinuitet bio prekinut. U nekim ožiljcima dolazi do bujanja kolagena pa su oni izdignuti i naglašeni, u nekim pak do manjka ugradnje kolagena pa su oni tada ulubljeni.

Ožiljci mogu biti i tanki, u ravni kože i blede boje. Takvi ožiljci su imali normalne uslove zarastanja , imali su taman dovoljno vode, taman dovljno kolagena, nalaze se na mestu na kome ne postoje sile koje razvlače kožu.

Kada god se koža preseče dublje od određene granice (bazalna membrana kože) na njoj će to uvek biti vidljivo u vidu ožiljka. Tako da od dubine rane (reza) zavisi da li će na koži ostati trag, ne verujte nikada da presecanje kože može da prođe bez ožiljka, on jedino može da bude minimalno vidljiv.

Kakvi ožiljci postoje?

Prirodni ožiljak: To je najčešće linearan ožiljak u ravni kože . Na početku je uvek ružičast , i kako odmiče vreme on postepeno bledi.

Hipertrofični ožiljak: Čvrst, podignut i ružičast ožiljak koji ostaje u okviru početne oblasti rane a može da izbledi vremenom.

Atrofični ožiljak: Udubljenje na koži koje može proisteći iz kožnih oboljenja ili akni.

Keloidni ožiljak: Čvrst, podignut i crvenkasto-ljubičast ožiljak koji prevazilazi početnu oblast rane i širi se tokom vremena.

Ko su kandidati za ovaj tretman?

Kandidati mogu biti osobe sa starim ožiljkom koji im smeta u estetskom smislu. Pogotovo su pogodni ožiljci od akni za ovakvu vrstu tretmana.

Kao i osobe koje imaju svež ožiljak , nakon neke hirurške intervencije, jer se ovakvim tretmanom ožiljak može smanjiti i ublažiti njegova vidljivost.

Kod ovog tretmana morate biti svesni da potpuno nestajanje ožiljka nije moguće ali je apsolutno moguće dovesti ožiljak u takvo stanje da on postaje neupadljiv, manje primetan.

Kako izgleda tretman?

Laserskim zracima se tretira ceo ožiljak uz korišćenje hladnog vazduha da bi smanjio toplotu koja se oseti na koži u toku procedure.Tretman traje 10ak min. Nakon njega se može staviti hladna obloga za umanjivanje crvenila ili otoka koji mogu da ga prate.

Koliko tretmana je potrebno za postizanje rezultata?

Najčešće je neophodno 3-5 tretmana za lasersko ublažavanje ožiljaka.

Oni se ponavljaju na 4-6 nedelja.

Nega nakon tretmana

Kožu treba održavati čistom i između tretmana je revnosno mazati hidrantnom ili reepitelizujućom kremom.

Naredne 4 nedelje neophodna je zaštita od sunca u vidu kreme sa SPF faktorom većim od 30.

Rezultat

Možete očekivati da se vaš ožiljak izravna, izbledi i postane manje vidljiv. Takođe, nakon ove procedure se smanjuju i svi neprijatni osećaji koji umeju da prate ožiljke.

Proces regeneracije Vaše koža može početi već četiri dana posle tretmana. Brzina regeneracije zavisi od vrste lasera koji se koristi, individualne osobine kože i koliko dobro pratite instrukcije lekara.

Kome se ne preporučuju ovi tretmani?

Nije svako kandidat za uklanjanje ožiljaka laserom. Ljudi sa određenim bolestima kože, kao što su psorijaza, cistične akne i dermatitis nisu idealni kandidati. Kao ni oni koji koriste određene lekove, kao što su Izotretinoin, nakon ove terapije je potrebno da prođe određeno vreme pre otpočinjanja laserskih tretmana.

Najčešća pitanja

Da li je tretman bolan?

Tretman nije bolan, pacijenti osećaj opisuju kao blago peckanje. Da bi se maksimalno olakšala procedura, pacijentu se uvek može staviti anestetska krema.

Da li se mora odsustvovati sa posla?

Ne. Ako se ožiljak nalazi na licu , lako se može šminkom zamaskirati crvenilo koje prati tretman.

Da li postoje rizici?

Kao i kod svake druge procedure i ovde postoje minimalni rizici koji se izrazito retko javljaju.

Mogu nastati hiperpigmentacije ili hipopigmentacije, ali ako se pridržavate gore navedenih mera opreza kada je izlaganje suncu u pitanju, one se apsolutno mogu prevenirati. Kod osoba koje su predodređene da dobijaju hipertrofične ožiljke moguć je nastanak istih, ali je to izuzetno retko.

Postoji prevencija i ovih minimlanih rizika koja se sprovodi testom kože na laser pre početka tretmana.