Kliknite na deo tela prikazan ispod da biste pogledali detaljnije svaku od intervencija.

Mini facelift

Mini facelift

Sinonimi: S lift

Mini facelift je hirurška procedura koja podrazumeva podmlađivanje lica i gornje polovine vrata. Regija lica od donjih kapaka do prve trećine vrata je ciljna regija za ovu proceduru zato što je to deo koji pokazuje prve i najizrazitije posledice starenja u vidu opuštene neelastične kože , bora, opuštenih mišića i nedostatka masti.

Za razliku od ove procedure kod kompletnog facelifta se zatežu i čelo , bore oko očiju, veći deo vrata.

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/mini-facelift-1.jpg

pre

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/mini-facelift-2.jpg

posle

Ko je kandidat?

Kandidati za ovu proceduru su osobe, oba pola od 45 – 60 godina starosti na čijem se licu u donjoj polovini jasno i očigledno vidi opuštena koža puna bora koja im daje stariji izgled.

Šta treba znati pre odluke o tretmanu?

Pre odluke o ovoj proceduri treba da proučite i različite tretmane koji poboljšavaju izgled i stanje kože lica kao što su botoxfilerimezoterapijafat graftinglasersko podmlađivanje. Oni bi vam bili prvi izbor ako ste mlađi i imate vitalnu kožu, a najveći problem vam u stvari predstavljaju bore i nedostatak masnog tkiva. A ako imate preko 60 godina, onda trebate razmotriti i full facelift.

Kako izgleda procedura?

Ideja ove tehnike je da se napravi što manji ožiljak i da se odigne što manje kože i potkožnog tkiva jer se time dobija maximalno prirodan izgled. Napravi se rez koji ide iznad, neposredno ispred i iza uha, ovaj rez je minimalno vidljiv. Koža se odiže, a mišići koji su najčešće skliznuli niz kosti lica se povlače ka uhu i tu se fiksiraju , zajedno sa njima se i deo masnog tkiva vraća na svoju prethodnu poziciju. Zatim se višak kože uklanja. I na kraju se postavljaju mikrohirurški šavovi duž prethodno napravljenog reza. Po potrebi se može zategnuti i gornji deo vrata.

Vrsta anestezije?

Lokalna sa sedacijom ili u retkim slučajevima opšta.

Postoperativni tok

Nakon same intervencije uvek postoje blagi otoci i modrice koji postepeno nestaju tokom prve nedelje.

Konci se uklanjaju postepeno, počevši od 5-og pa do 14-og dana.

Nega i tretman nakon intervencije?

Nema posebnih zahteva, nema zavoja , hladni oblozi se koriste nakon intervencije, kosa se pere nakon 12 sati od intervencije.

Šminka se može upotrebljavati nakon 3 dana i može se vratiti uobičajenoj nezi kože.

Moguće postoperativne komplikacije

Izrazito su retke. Hematom, krvarenje, infekcija kože, facijalis.

Rezultat

Neposredno nakon intervencije rezultati su vidljivi. Nakon 7 dana kada u potpunosti nestanu otoci i modrice možete već sagledati uspešnost intervencije.

Nakon 1- 3 meseca rezultati se razvijaju u potpunosti i kao takvi su trajni.

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/mini-facelift-3.jpg

pre

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/mini-facelift-4.jpg

posle

Iskustva u ORS Plastična Hirurgija bolnici

Kod ove intervencije nikada nismo imali postoperativne komplikacije.

Ovo je procedura našeg izbora u slučaju osoba srednjih godina koje žele najprirodniji mogući izgled lica.

Najčešća pitanja

Koliko traje intervencija?

Procedura traje oko 2 i po sata.

Koliko dana se odsustvuje sa posla?

Najčešće je 7-10 dana dovoljno, jer u toku prve sedmice prođu otoci, pa se nakon toga uz korišćenje šminke lako može nastaviti sa svakodnevnim životnim aktivnostima.

Koliko se ostaje u bolnici?

Najčešće se ostaje 12-24 sata.

Koji je najbolji period godine za ovu intervenciju?

Svi periodi su pogodni, treba samo izbegavati vreme epidemija gripa.

Da li boli nakon intervencije?

Ne.

Facelift i lifting vrata

Facelift and Necklift

Sinonimi: Zatezanje lica i vratafull facelift

Facelift je hirurška procedura koja je zadužena za uklanjanje svakog znaka starenja sa lica i vrata. Ona podrazumeva zatezanje mišića i fascija, uklanjanje viška opuštene kože kao i ostalih znakova starenja kože.

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/full-facelift-1.jpg

pre

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/full-facelift-2.jpg

posle

Ko je kandidat?

Sve osobe preko 60 godina starosti koje imaju očigledne posledice starenja kože lica i vrata.

Šta treba znati pre odluke o tretmanu?

Pre odluke o ovoj proceduri treba da proučite i različite tretmane koji poboljšavaju izgled i stanje kože lica kao što su botoxfilerimezoterapijafat graftinglasersko podmlađivanje. Oni bi vam bili prvi izbor ako ste mlađi i imate vitalnu kožu, a najveći problem vam u stvari predstavljaju bore i nedostatak masti. Takođe treba razmotriti i mini facelift, jer on daje sjajan efekat kod osoba kod kojih je starenje izraženije na donjoj polovini lica.

Sve ove procedure se mogu uspešno kombinovati!

Kako izgleda procedura?

Koža lica i vrata se odiže od potkožnog tkiva. Zatim se uklanjaju višci masnog tkiva. Zatežu se mišići koji su se opustili pod dejstvom gravitacije. I na kraju se uklanja višak kože nastao zatezanjem. Postavljaju se fini, mikrohirurški šavovi duž ivica koje su predstvaljale primarni rez, a koji se najvećim delom sakrivaju u kosi.

Vrsta anestezije?

Lokalna sa sedacijom ili opšta.

Postoperativni tok

Nakon same intervencije uvek postoje mali otoci i modrice koji su postojani tokom prve nedelje a kasnije su znatno manji . Nakon 3 nedelje se može očekivati njihov potpuni nestanak.

Konci se uklanjaju postepeno, počevši od 5-og pa do 14-og dana.

Nega i tretman nakon intervencije?

Nema posebnih zahteva za negu. Nema zavoja. Hladne obloge se koriste nakon intervencije da bi se umanjio otok. Kosa se pere nakon 12 sati od intervencije.

Šminka se može upotrebljavati nakon 3 dana i može se vratiti uobičajenoj nezi kože.

Moguće postoperativne komplikacije

Izrazito su retke. Hematom, krvarenje, infekcija kože, facijalis, usporeno zarastanje.

Rezultat

Neposredno nakon intervencije u prvih 7 dana, rezultati su zamaskirani otokom i modricama. Nakon 7-og dana kada se oni povuku jasno se primećuju rezultati a oni se iz dana u dan poboljšavaju tokom prva 3 meseca.

Nakon 3 meseca se mogu očekivati konačni rezultati, oni su trajni.

Iskustva u ORS Plastična Hirurgija bolnici

Od komplikacija u našem iskustvu postoperativnog krvarenja, infekcije i facijalisa nije bilo.

U 3 slučaja kada su se radili ekstremno veliki fecelifting zahvati jedino je primećeno da je zarastanje rane usporeno u predelu kose iza uha.

Najčešća pitanja

Koliko traje intervencija?

Intervencija traje od 3 do 5 sati.

Koliko dana se odsustvuje sa posla?

Najčešće 2 nedelje.

Koliko se ostaje u bolnici?

Obično je neophodno ostati u bolinici 1 do 2 dana.

Koji je najbolji period godine za ovu intervenciju?

Svi periodi godine su pogodni, samo treba izbegavati vreme epidemije girpa.

Da li boli nakon intervencije?

Ne.

Kapci

Hirurgija kapaka

Sinonimi: BlepharoplastyEyelid surgery

Hirurška procedura koja se primenjuje za korekciju ‘palih’ i naduvenih kapaka, kao i ‘kesa’ na gornjem i donjem kapku.

Naduvenost i spuštenost kapaka najčešće potiče od masnog tkiva koje se promalja kroz mišiće oko oka.

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/kapci-1.jpg

pre

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/kapci-2.jpg

posle

Ko je kandidat?

Najčešći kandidati za ovu proceduru su odrasle osobe, oba pola, kod kojih je došlo do značajnijeg pada kapaka, koji time narušavaju lepotu očiju i ekspresiju ( izražajnost ) celog lica ,a ponekad dovode i do otežanog gledanja.

Šta treba znati pre odluke o tretmanu?

Važno je da znate da je operacija kapaka jako bezbedna operacija, sa izrazito malim i retkim komplikacijama, a može da pruži neizmerno zadovoljstvo.Takođe je bitno da znate da se nakon ove intervencije, već nakon par dana možete preporođeni vratiti svojim životnim aktivnostima , sa potpuno novim elanom.

Treba znati da se ovom operacijom mogu uklanjati višak kože i višak masnog tkiva u kapcima ali se njome ne mogu rešavati bore ni tamni kolutovi oko očiju.

Kako izgleda procedura?

Gornji kapci: Na kapcima se po sredini napravi mali rez kroz koji se pristupi mišićima i masnom tkivu. Mast se izvadi iz svih slojeva mišića. Zatim se iseca višak kože koji je nastao nakupljanjem masnog tkiva koje je povećalo ukupan volumen kapka. Na kraju se koža zašije tako da se ožiljak uklopi u postojeći pregib oka pa se ni ne primećuje.

Donji kapci: Rez se napravi neposredno ispod donjih trepavica ili čak može i sa unutrašnje strane kapka. Kao i kod gornjih kapaka, izvadi se svo masno tkivo na koje se naiđe. I na kraju se samo postave šavovi.

Vrsta anestezije?

Lokalna kada se rade samo kapci a opšta anestezija kada se kapci rade uz neku drugu operaciju na licu (facelifting, fat grafting…)

Postoperativni tok

Neposredno posle operacije mogu biti prisutni otoci, modrice, peckanje a ponekad mogu biti praćeni suzenjem i osetljivošću na svetlost.

Nakon završene intervencije nisu neophodni nikakvi zavoji. Odmah po završetku intervencije aplikuju se hladne obloge koje imaju za cilj da spreče razvoj velikih otoka (koji se očekuju) ili da već nastale redukuju. Poželjno je prvog dana da se redovno menjaju te obloge .Takođe je bitno da pacijent što više leži , čime pospešuje bolje oticanje limfe a samim tim i manje otoka. Otok je u progresiji do trećeg postoperativnog dana , a od petog dana se očekuje njegovo opadanje. Bez obzira na otok, pacijent nakon korekcije kapaka u lokalnoj anesteziji , može da napusti bolnicu par sati nakon intervencije,sa preciznim uputstvima o ponašanju.Prvi konci se uklanjaju 3. dana , a ostatak od 5. do 7. postoperativnog dana. Već 5. dana su otoci sasvim blagi pa se mogu korigovati šminkom, te pacijent može da se vrati svojim svakodnevnim obavezama.

Nega i tretman nakon intervencije?

Kod kuće se takođe trebaju povremeno aplikovati obloge sa ledom.Toaleta podrazumeva blago umivanje mlakom prokuvanom vodom najmanje 2x dnevno do 5 dana , nakon uklanjanja konaca potrebno je nastaviti sa toaletom uz aplikovanje hidrantnih ili reepitelizujućih krema do 3. nedelje.

Posle tog perioda se možete vratiti svojim uobičajenim navikama.

Moguće postoperativne komplikacije

Komplikacije su retke, a jedna od mogućih je ektropion – nemogućnost potpunog zatvaranja očnih kapaka sa isticanjem suza niz lice.

Rezultat

Nakon 3 nedelje se vidi prvi rezultat , nakon 3 meseca se postigne 80% i do 2. godine se rezultat kontinuirano poboljšava. Rezultati su trajni.

Iskustva u ORS Plastična Hirurgija bolnici

Kada se rade sva 4 kapka za odličan rezultat se uvek savetuje intervencija u lokanoj anesteziji koja omogućava saradnju pacijenta u postizanju najboljeg rezultata.

Samo u jednom slučaju je nakon operacije sva 4 kapka došlo do nagoveštaja ektropiona koji se potpuno rešio odličnom saradnjom pacijenta i vežbanjem zatvaranja kapaka. Suzenja nije bilo i kapci su nakon 3 nedelje mogli potpuno da se zatvaraju.

Najčešća pitanja

Koliko traje intervencija?

Intervencija traje sat do 3 sata.

Koliko dana se odsustvuje sa posla?

Najčešće 7 do 10 dana.

Koliko se ostaje u bolnici?

U bolnici se ostaje do 24 sata.

Koji je najbolji period godine za ovu intervenciju?

Svi periodi su dobri.

Da li boli nakon intervencije?

Ne.

Nos

Hirurgija nosa

Sinonimi: RhinoplastyNose job

Estetska hirurgija nosa podrazumeva hirurški tretman na nosu u cilju postizanja boljeg izgleda nosa i harmonije lica. Uz to često se rešava problem otežanog disanja koji potiče od devijacije septum.

Na nosu se u estetskom smislu može raditi korekcija veličine, oblika, vrha i nosnog profila.

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/nos-1.jpg

pre

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/nos-2.jpg

posle

Ko je kandidat?

Sve osobe koje su navršile 18 godina a nezadovoljne su oblikom ili veličinom svog nosa.

Osobe koje su imale povredu koja im je deformisala nos.

Osobe sa problemima pri disanju koje potiču od deformiteta septuma u nosu.

Šta treba znati pre odluke o operaciji?

Ako niste realni u svojim očekivanjima , postoji šansa da budete nezadovoljni i novim izgledom nosa.Trebate znati da su nekada potrebne i reintervencije da bi se postigao željeni izgled.

Kako izgleda procedura?

Osnova svake operacije nosa je odvajanje kože od njene podloge (kosti i hrskavice), zatim reoblikovanje čvrstih struktura i na kraju ponovno fiksiranje kože za njih.

Vrsta anestezije?

Opšta anestezija, a u slučaju operacije samo vrha nosa to može biti i lokalna anestezija.

Postoperativni tok

U ranom postoperativnom periodu će skoro uvek postojati otok, blage modrice, čudni osećaji u regiji koja je operisana. Ove promene u najvećoj meri prolaze u toku prve nedelje od operacije.

Privikavanje na disanje na usta koje je neophodno tokom 3-5 dana stajanja tampona u nosu (nakon 6-8 sati se pacijenti već priviknu). Takođe ovu operaciju prati sušenje usta, a to se lako može rešiti čestim unosom tečnosti.

Nega i tretman nakon intervencije?

Nakon operacije se u nos postavljaju tamponi koji stoje 3-5 dana, a imobilizacija nosa se drži od 3-7. dana.U najvećem broju slučajeva konci sami otpadaju, a u retkim slučajevim konci se uklanjaju nakon 7-10 dana.

Od pušača se traži da do potpunog zarastanja prekinu sa pušenjem.

Postoperativne komplikacije

Moguća su krvarenja iz nosa i infekcija nosa. Ove pojave su izrazito retke i lako se rešavaju, bez posledica na efekat same operacije.

Rezultat

Prvi rezultat koji ćete moći da procenjujete je po uklanjanju imobilizacije, tada možete sagledati da li je ispravljen profil i položaj nosa. Nakon 3-4 nedelje rezultati će biti znatno bolji jer tada spada najveći deo otoka , pa nos izgleda tanje i suptilnije. Izgled vašeg nosa će biti sve bolji i bolji do isteka 6 meseci.

Konačan rezultat se može očekivati nakon 6 meseci, i on je trajan.

Iskustva u ORS Plastična Hirurgija bolnici

Kod pacijenata kod kojih se operacija uradi rano, pre 18. godine, skoro uvek su neophodne male korekcije nakon par godina zbog toga što nos nakon prve operacije i dalje nastavlja da raste.

Kod pacijenata koji su operisani do 25. godine u manjem broju slučajeva su rađene reintervenicije u predelu vrha nosa, nakon par godina.

Kod ostalih pacijenata je izrazito retko bilo potrebno reintervenisati.

Od svih uradjenih operacija u jednom slučaju je došlo do krvarenja 3 dana nakon operacije što je lako rešeno korekcijom tamponade. Druga komplikacija je bila infekcija kože nosa od upaljnih lojnih žlezda, ona se spontano povukla odmah po uklanjanju imobilizacije. Ni do jedne ozbiljnije komplikacije nije dolazilo.

Najčešća pitanja

Koliko traje intervencija?

Operacija traje od sat do sat i po.

Koliko dana se odsustvuje sa posla?

Odsustvo sa posla traje najmanje 7 dana a najviše 14.

Koliko se ostaje u bolnici?

Ostaje se jedan do dva dana.

Koji je najbolji period godine za ovu intervenciju?

Može se raditi u svim periodima ali se ne preporučuje period u kome su česti gripovi i kijavice.

Da li boli nakon intervencije?

Nakon ove intervencije ne postoje bolovi.

Uši

Hirurgija ušiju

Sinonimi: OtoplastyEar surgery

Estetska hirurgija ušiju podrazumeva u najvećem broju slučajeva rešavanje prominentnosti ušiju („klempavosti“) u cilju približavanja ušiju glavi.

U estetskom smislu na ušima se može korigovati njihova veličina, položaj ili se čak mogu potpuno remodelirati u slučajevima urođenih deformiteta ili teških povreda.

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/usi-1.jpg

pre

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/usi-2.jpg

posle

Ko je kandidat?

Deca koja pate u socijalnom smislu radi zadirkivanja vršnjaka.

Deca roditelja koji smatraju da „klempavost“ ušiju bitno narušava izgled njihovog deteta.

Deca između 4. i 14. godina su u najboljem preiodu za rešavanje ‘klempavosti’.

Ova operacija se može raditi u svakom periodu života, ne samo u detinjstvu ali se ljudi tada ipak najlakše odlučuju.

Šta treba znati pre odluke o operaciji?

Pošto postoje dve mogućnosti u rešavanju „klempavosti“, sa i bez remodeliranja hrskavice uha, treba znati da ako se remodeliranje ne uradi uši se najčešće znatno približe glavi, pa mogu tada delovati veće nego što jesu ali i neprirodnije.

Kako izgleda procedura?

Sa zadnje strane uha se koža odvoji od hrskavice , zatim se hrskavica remodelira tako da oponaša pravilnu anatomiju uha. Nakon toga se hrskavica fiksira tako da prijanja bliže glavi. I na kraju se višak kože uklanja i postavljaju šavovi.

Vrsta anestezije?

Opšta anestezija se uvek primenjuje kod dece.

Lokalna anestezija se može primeniti kod svake odrasle osobe.

Postoperativni tok

Nakon intervencije uši se fiksiraju za glavu zavojima koji se skidaju nakon 3-5 dana.

Konci se uklanjaju izmedju 7. i 14. dana.

Neposredno posle operacije mogu biti prisutni otoci, retko i modrice u operisanoj regiji.

Osećaj utrnulosti pacijenti prijavljuju 3 nedelje nakon operacije, kada im prodje otok, ona može da traje par meseci.

Nega i tretman nakon intervencije?

Nakon ove intervencije nema posebnih zahteva za negu i tretman. Dok se konci ne uklone negu vrši naše osoblje.

Moguće postoperativne komplikacije

Komplikacije su izrazito retke. Krvarenje, hematom i infekcija su moguće pojave nakon ove procedure. Sve se one u slučaju pojave lako rešavaju bez posledica na efekte operacije.

Rezultat

Rešavanje „klempavosti“ (sa remodeliranjem hrskavice) je operacija koja se radi jednom u toku života, ne treba je ponavljati, ona je trajna.

Rezultati su vidljivi odmah po uklanjanju zavoja.

Iskustva u ORS Plastična Hirurgija bolnici

Ova operacija nije baš tako jednostavna kao što izgleda, potrebno je korigovati položaj uha (približiti uho glavi) ali sem toga postoji dosta sitnih esteskih i funkcionalnih problema koji se ne smeju prevideti. Potrebno je razmišljati o naočarama, minđušama, obliku uha, ispupčenjima, udubljenima, zakrivljenjima. Stoga je ovo jedna od najzahtevnijih ali i najinventivnijih operacija za jednog estetskog hirurga.

Skratili smo period imobilizacije na 3 do 5 dana, jer smo poboljšali tehniku remodeliranja i fiksiranja hrskavice.

Najčešća pitanja

Koliko traje intervencija?

Intervencija traje oko sat vremena.

Koliko dana se odsustvuje sa posla?

Odsustvo je najčešće u trajanju od 7 – 10 dana.

Koliko se ostaje u bolnici?

Ako se operacija radi u opštoj anesteziji, neophodno je da ostanete jednu noć.

Koji je najbolji period godine za ovu intervenciju?

Period raspusta je najpogodniji za decu, mada periodi godine su svi prikladni.

Da li boli nakon intervencije?

Ne.

Usne

Reoblikovanje usana

Sinonimi: Lip augmentation

Usne se mogu oblikovati ubrizgavanjem različitih filera ili sopstvenog masnog tkiva (fat grafting). Bilo kojom od ovih tehnika može se povećati volumen usana i/ili promeniti njihov oblik.

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/usne-1.jpg

pre

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/usne-2.jpg

posle

Fat grafting

Fat grafting je procedura koja podrazumeva transfer vašeg masnog tkiva sa jednog mesta (stomak) na drugo (usne).

Ko je kandidat?

Sve osobe koje smatraju da oblik njihovih usana nije zadovoljavajuć ili da ne odgovara crtama lica.

Često se ovoj proceduri podvrgavaju osobe koje imaju neujednačene usne, npr. kada je donja usna značajnijeg volumena od gornje.

Šta treba znati pre odluke o tretmanu?

Pre odluke o reoblikovanju usana treba razmotriti koja je od procedura najpogodnija za vas.

Fileri ili Fat grafting?

Kako izgleda procedura?

Procedura podrazumeva uzimanje masnog tkiva liposukcijom (najčešće sa stomaka) , filtriranje i priprema masnih ćelija, i na kraju ubrizgavanje masnog tkiva u usne. Pri ovoj proceduri se u usne ubrizga oko 40% više masti od potrebne količine jer se na kraju ‘ne primi’ sva količina, uvek jedan deo nestane.

Vrsta anestezije?

Lokalna ili opšta anestezija (izrazito retko).

Postoperativni tok

Neposredno posle operacije uvek su prisutni otok i modrice. Oni brzo prolaze a već od 3 dana se mogu lako zamaskirati šminkom. Nakon intrevencije potrebno je držati hladne obloge u trajanju od 30ak min, tokom prvih 6 sati, kod kuće se takođe povremeno mogu aplikovati hladne obloge u trajanju od po 10 min.

Nega i tretman nakon intervencije?

Nakon ove intervencije nema posebnih zahteva za negu i tretman.

Moguće postoperativne komplikacije

Izrazito su retke. Moguć je nastanak hematoma, trnjenja usne, infekcija kože, formiranje potkožnih grudvica .

Rezultat

Ova procedura se nekada mora (jednom ili max 2x) ponoviti ako se izgubi veća količina ubrizgane masti. Ali kada se postigne željeni efekat, rezultati su trajni.

Iskustva u ORS Plastična Hirurgija bolnici

Nijedna postoperativna komplikacija nije postojala u našem iskustvu.

Tokom vremena smo stalno poboljšavali tehniku u smislu povećanja volumena masti koji se primi.

Ovo je metoda koja daje najprirodniji izgled usana u dobro selekcionisanoj grupi pacijenata.

Najčešća pitanja

Koliko traje intervencija?

Fat grafting procedura traje oko sat vremena.

Koliko dana se odsustvuje sa posla?

Odsustvo je 2-3 dana.

Koliko se ostaje u bolnici?

Ostanak u bolnici je od 4-6 sati.

Koji je najbolji period godine za ovu intervenciju?

Potpuno je nebitno, može se raditi u svako doba godine.

Da li boli nakon intervencije?

Ne.

Fat grafting

Fat grafting

Sinonimi: Transplantacija masnog tkiva

Bore su useci na koži lica koji nastaju pod uticajem promene strukture kože (gubitak kolagena, elastina i dehidracija), česte i izražene mimike, kao i gubitka potkožnog masnog tkiva na određenim regijama lica. One licu daju stariji i umorniji izgled, i često su izvor nezadovoljstva.

Postoje mnogi načini za ublažavanje i uklanjanje bora. Na osnovu regije u kojoj se bora nalazi, dubine bore i stanja okolne kože Vaš lekar će vam predložiti najpogodniji metod.

Bore se mogu tretirati fat graftingom, filerimalaserimabotoxom, hiruškim putem i na još mnogo načina.

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/bore-1.jpg

pre

https://www.orshospital.rs/wp-content/uploads/2021/04/bore-2.jpg

posle

Fat grafting

Fat grafting je procedura koja podrazumeva prebacivanje (transfer) vašeg masnog tkiva sa jednog mesta (stomak) na drugo (bore).

Ko je kandidat?

Sve osobe koje smatraju da bore narušavaju izgled njihovog lica.

Šta treba znati pre odluke o tretmanu?

Pre odluke o uklanjanju bora fat graftingom razmotrite da li je to najpogodnija procedura za Vas.

Upoznajte se i sa ostalim metodama, pa odlučite, mi smo Vam uvek na usluzi da biste pravilno izabrali!

Kako izgleda procedura?

Procedura podrazumeva uzimanje masnog tkiva liposukcijom (najčešće sa stomaka) , filtriranje i priprema masnih ćelija, i na kraju ubrizgavanje masnog tkiva ispod bore. Pri ovoj proceduri se mora ubrizgati oko 40% više masti od potrebne količine jer se na kraju ‘ne primi’ sva količina, uvek jedan deo nestane.

Vrsta anestezije?

Lokalna ili opšta anestezija (izrazito retko).

Postoperativni tok

Neposredno posle operacije uvek su prisutni otok i modrice. Oni brzo prolaze a već od 3 dana se mogu lako zamaskirati šminkom. Nakon intrevencije potrebno je držati hladne obloge u trajanju od 30ak min, tokom prvih 6 sati, kod kuće se takođe povremeno mogu aplikovati hladne obloge u trajanju od po 10 min.

Nega i tretman nakon intervencije?

Nakon ove intervencije nema posebnih zahteva za negu i tretman.

Moguće postoperativne komplikacije

Izrazito su retke. Moguć je nastanak hematoma, infekcije kože, formiranje potkožnih grudvica.

Rezultat

Fat grafting se nekada mora ponoviti (jednom ili max 2x) ako se izgubi veća količina ubrizgane masti. Ali kada se postigne željeni efekat, rezultati su trajni.

Iskustva u ORS Plastična Hirurgija bolnici

Nijedna postoperativna komplikacija nije postojala u našem iskustvu.

Tokom vremena smo stalno poboljšavali tehniku u smislu povećanja volumena masti koji se primi.

Ovo je metoda koja daje najprirodniji izgled licu.

Najčešća pitanja

Koliko traje intervencija?

Fat grafting procedura traje oko sat vremena.

Koliko dana se odsustvuje sa posla?

Odsustvo je 2-3 dana.

Koliko se ostaje u bolnici?

Ostanak u bolnici je od 4-6 sati.

Koji je najbolji period godine za ovu intervenciju?

Potpuno je nebitno, može se raditi u svako doba godine.

Da li boli nakon intervencije?

Ne

Dermoabrazija

Dermoabrazija

Dermoabrazija je procedura koja se koristi da bi se poboljšao izgled kože lica kada je on narušen ožiljcima, neravninama ili oštećenjima od sunca.

Ko je kandidat?

Osobe koje su u ranoj mladosti imale oštećenja kože od akni, koje imaju ožiljke bilo kog porekla, kao i osobe sa izraženim oštećenjima kože od sunca.

Šta treba znati pre odluke o tretmanu?

Treba razmotriti druge tehnike kao što su npr. mikrodermoabrazija ili voćne kiseline. Dermoabrazija daje ubedljivo najbolje rezultate ali nju čuvamo za probleme koji nisu lako rešivi drugim navedenim procedurama zbog njene nešto veće invazivnosti.

Kako izgleda procedura?

Površinski sloj kože se uklanja korišćenjem različitih aparata tako da se dopre do sloja iz koga će koža zarasti najbolje i tim se dobiti glatkiji, izjednačeniji izgled kože.

Vrsta anestezije?

Lokalna ili opšta anestezija.

Postoperativni tok

U roku od 2 dana dolazi do sušenja tretirane regije i stvaranja površne kraste. Nakon 5-7 dana ona se sljušti i ispod nje se pojavljuje mlada, crvena koža.

Nega i tretman nakon intervencije?

Nakon ove procedure je potrebna intenzivna nega u vidu hidrantnih preparata za lice i zaštita od sunca. Šminka se može koristiti ali se mora noću brižno otklanjati.

Moguće postoperativne komplikacije

Izrazito su retke. Moguća je infekcija kože koja se lako rešava bez posledica na efekte procedure.

Rezultat

Nakon mesec dana se dobija konačan rezultat intervencije koji je trajan. Bitno je kožu štititi i negovati radi što bolje i brže reepitelizacije.

Iskustva u ORS Plastična Hirurgija bolnici

Kada je indikovana, u slučajevima izraženih ožiljaka i hiperpigmentacija, klasična dermoabrazija daje najbolje rezultate. Ona je takođe prvi izbor i kod osoba koje su sklone hiperpigmentaciji nakon laserskih i radiotalasnih tretmana.

Radiotalasna dermoabrazija ima svoje mesto u slučaju ograničenih i površnih regija sa ožiljcima i/ili hiperpigmentacijama.

U svim slučajevima kod površnih i delimično dubokih ožiljaka i hiperpgimentacija ablativni laser tretmani imaju prednost, posebno kod osoba gde postoje izraženi znaci gubitka elastičnosti i zategnutosti kože.

Najčešća pitanja

Koliko traje intervencija?

Intervencija traje od 20 do 60 min.

Koliko dana se odsustvuje sa posla?

Najčešće 7 dana kod većih intervencija, a kod manjih 2-3 dana.

Koliko se ostaje u bolnici?

Samo kod većih 1-2 dana, kod ostalih se posle par sati ide kući.

Koji je najbolji period godine za ovu intervenciju?

Jesen, zima i rano proleće.

Da li boli nakon intervencije?

Pravi bol ne postoji ali se oseća zategnutost, peckanje 2–3 dana i svrab od 5–7 dana.